Uitvoering 2021


Mini-opera in Wassenaarse tuin: in de voetsporen van Francis en Laetitia? 

Het woord ‘opera’ roept het beeld op van een grootse voorstelling met prachtige kostuums, gedragen aria’s en grote orkesten. Hoe anders is het bij de Wassenaarse de mini opera, die afgelopen zondag voor de zevende keer werd opgevoerd in de tuin achter het 18e eeuwse Baljuwhuis in Wassenaar.

Ellen Klaver-Asscheman 30-08-21, Algemeen Dagblad Den Haag


In een mini opera werkt men nauwelijks met rekwisieten of kostuums. Een enkele stoel, tafel of bank vormt het decor. En de kleding is eigentijds met hier en daar een accent. De zangers en zangeressen worden slechts begeleid door een piano. Maar de aria’s klinken in de oren van het publiek net zo prachtig als in een grote operazaal.


Vele bekende componisten schreven in hun beginjaren kleine opera’s, die ze dan later uitwerkten tot een volledig werk. En sommige componisten, zoals Ravel, schreven ook heel bewust een korte opera. ,, Zijn ‘L’heure Espagnol’ voerden we dit jaar op”, vertelt organisator Astrid Dekker.


Drankje na afloop

Het enige, dat het driekoppige bestuur van de stichting Wassenaarse mini-opera niet in de hand heeft, is het weer. Maar verder ligt de gehele organisatie van kaartverkoop tot het drankje na afloop in hun handen.


Op haar beurt legt de stichting het artistieke deel neer bij pianist Jeroen Sarphati en Elsina Jansen van ‘opera op zak’. Zij gaan op zoek naar een passende opera en laten veelbelovende professioneel geschoolde zangers en zangeressen auditeren voor de rollen. De artiesten zijn nog niet bekend en staan vaak aan het begin van hun carrière.


Ik vind het heerlijk om te zien hoe blij iedereen hiervan wordt

Astrid Dekker


Vervolgens wordt er met hen vier weken gerepeteerd. Een leuk voorbeeld van zo’n nog onbekend talent was Francis van Broekhuizen. Zij vertolkte in 2009 de hoofdrol van Suor Angelica in de eerste Wassenaarse mini-opera. ,,Heel toevallig eigenlijk”, zegt Dekker lachend, ,, want de hoofdrolspeelster werd ziek. Iemand van ons team bedacht dat wij in Wassenaar ook een operazangeres hadden, die aan de weg timmerde. Dat was Francis. En in 2017 trad de inmiddels bekende sopraan Laetitia Gerards in de mini-opera op.”


Tijd is rijp

De oorsprong van de mini-opera ligt in Wassenaar bij het feest van een buurtvereniging. Het leek de vereniging leuk een opera op te voeren voor haar leden. Men nam contact op met museum van Loon in Amsterdam, waar toentertijd ook een mini-opera werd opgevoerd en zo werd in Wassenaar de eerste editie een feit.

Oud-burgemeester Hoekema vond enige jaren later de tijd rijp voor een operatraditie in Wassenaar. En de stichting, van wie de uitvoeringen ieder jaar mooier en professioneler worden, werd opgericht.


Op de middag van de voorstellingen komen er ook andere kunstvormen aan bod. In de tuin wordt een expositie gehouden door Wassenaarse kunstenaars en in de opera zelf wordt altijd een plaatsje ingeruimd voor de Wassenaarse muziekvereniging Excelsior.


Voor iedereen betaalbaar

In het voorprogramma treden jonge muzikale talenten op. Dit keer waren dat Sam (13) en Maya (15) Roël. Broer en zus dongen beiden mee naar de Wassenaarse cultuurprijs van 2020, waarvan Dekker tot voor kort voorzitter was.


Dekker is de motor achter het geheel. Zij houdt ervan om dingen te organiseren, die de gemeenschap ten goede komen. Zo zorgt zij er voor, dat er via de voedselbank gratis kaarten beschikbaar wordengesteld aan mensen met een kleine beurs en houdt ze de toegangsprijs laag, zodat de voorstelling voor iedereen betaalbaar is.


Wat motiveert Dekker om de kunst zo onder de mensen te brengen? ,,Ik vind het heerlijk om te zien hoe blij iedereen hiervan wordt. Bezoekers zijn zonder uitzondering blij, ontroerd en enthousiast. Ieder jaar weer kijkt men uit naar de voorstelling. Binnen een mum van tijd zijn de kaarten uitverkocht. Dat alles vormt voor mij steeds opnieuw de drijfveer.”


Share by: